07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Zpívání dětského sboru Beatus z Brumovic

Informace o kostele

WWW: http://farnostbrumovice.cz

GPS: 48°57'48.96"N, 16°53'41.64"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Tomáš Vodák

Kostel svatého Antonína Paduánského je římskokatolický chrám v obci Brumovice v okrese Břeclav. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Kostel s farou je v obci výslovně připomínán k roku 1478. Není jisté, zda byl v té době katolický, ale protože obvykle poddaní následovali ve víře svou vrchnost, lze předpokládat. Až Jan z Lipé, jenž se ujal vlády nad panstvím v roce 1541, se přidal k bratrské církvi. V průběhu 16. století se v Brumovicích usadili příslušníci jednoty bratrské a Čeněk z Lipé jim daroval místo pod kostelem ke zřízení sboru, vysvěceného v roce 1581. Po bělohorské bitvě došlo v zemi k rekatolizaci, v Brumovicích však neměli vlastního katolického kněze, kostel v roce 1637 vyhořel, a tak byli přifařeni ke Kobylí.

Marie Antonie z Lichtenštejna zde nechala roku 1716 vystavět kapli sv. Antonína Paduánského, jež byla v roce 1784 zvětšena na kostel. Za úprav roku 1798 byla původně plochostropá loď zaklenuta, v letech 1901 až 1903 byla loď zvětšena o novobarokní vstupní útvar s věží, současně bylo upraveno členění fasád, přestavěna sakristie s oratoří a vestavěna hudební kruchta.

Jedná se o jednolodní stavbu s odsazeným kněžištěm čtvercového půdorysu, k jehož jižní zdi přiléhá čtyřboká sakristie. Fasády člení vpadlé výplně, v nichž jsou prolomena okna s půlkruhovým záklenkem. Vstup do kostela je křížově zaklenutým podvěžím. Sakristie a oratoř jsou plochostropé. zařízení je jednotné historicky romantického charakteru ze 70. let 19. století.

Je to farní kostel farnosti Brumovice na Moravě.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube