07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Divadlo - ZPÁTKY DO EVROPY – DENÍK O JÍZDĚ Z ČECH AŽ NA SÁM KONEC SVĚTA

Václav Šašek z Bířkova (1466) Scénář a režie: René Josef Hraje: René Josef

Občas se zdá, jako by všichni, včetně politické reprezentace, zapomínali, že my, Češi, jsme do Evropy nejen vždy patřili, ale především ji utvářeli a formovali. Jiřího z Poděbrad vedly důvody státnické i osobní k tomu, aby zformuloval deklaraci, v níž se snažil stanovit principy soužití evropských panovníků, v dnešní době soužití národů. V deklaraci navrhoval regule upravující vzájemné obchodování a především stanovil způsoby smírných vyjednávání a systém smluv mezi zeměmi, což podmínil vzájemnou podporou jednotlivých vladařů jako osobností určujících, jak se bude žít. Jeho záměrem bylo zarazit věčné evropské války kvůli území, víře, nerostnému bohatství, polím, lesům… Prostě se snažil zamezit krveprolévání. Proto vypravil poselstvo pana Lva z Rožmitálu, aby s deklarací seznámil pomazané hlavy evropských dvorů. Zároveň tím dával najevo, že země Koruny české jsou země mírumilovné a bohaté, neboť Evropa se ještě stále třásla před naší pověstí kacířů a především neohrožených a vždy vítězících bojovníků. Když se počátkem XX. století ustavovala Společnost národů, dnešní OSN, nabídl československý prezident Masaryk jejímu výboru k prostudování právě deklaraci krále Jiřího. Některé body z ní byly dokonce použity.

Zprostředkovat příběh mise vyslané králem Jiříkem z Poděbrad stojí na jednom herci a sumě rekvizit. Princip vyprávění propojuje všechny výrazové prostředky sloužící k prožitku postavy, k odstupu, komentáři, zcizení. Partnery jsou potom diváci, postavy, které zosobňuje, a rekvizity. Záměrná přetržitost jevištní komunikace plus všechny možné odbočky a zcizení je účinná pro přijetí základního tématu. Text je částečně historický v řeči stylizované a současný v řeči volné. Tento příběh podle skutečné události je obohacen o ukázky z evropské literatury: Krysař, Robinson Crusoe, Jana z Arku, Důmyslný rytíř Don Quijote. Slavné příběhy jsou zpracované jako totemové divadlo. Velice zajímavé jsou také kytarové ukázky evropské hudby. Keltská kytara, španělské flamengo, nechybí německá píšťala či francouzská harmonika. Diváci mohou nahlédnout do historie, připomenout si, v čem jsme odlišní od ostatních národů a v čem jsme stejní. Co pro lidstvo znamenalo např. Longinovo kopí nebo třeba jenom svačina z města Sandwich …        Představení je vhodné pro žáky 5. – 9. ročníku ZŠ a SŠ.     Délka představení 45 minut.  

Přehled činnosti Divadla jednoho herce

Divadlo jednoho herce bylo založeno v roce 2004.

Externí WWW odkaz: Divadlo jednoho herce

Informace o kostele

WWW: http://klobouky.evangnet.cz

Adresa kostela: Brněnská 30

GPS: Loc: 48°59'50.308"N, 16°51'44.386"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Martina Zuštinová

Návaznost na dopravu:

Z Brna do Klobouky je velmi dobré autobusové spojení. Téměž každou půl hodinu odjíždí z hlavního autobusového nádraží v Brně autobus směrem na Hodonín, zastávka č. 1 a 2.  Cesta trvé asi 45 min. Autem je možné jet směr Hodonín, asi na 31 km je odbočka vpravo na Klobouky. Evangelický kostel se nachází asi 500 od sjezdu z hlavní silnici po levé straně ve směru jízdy.

 

Noc kostelů 2018 se v kostele Českobratrské církve evangelické v Kloboukách u Brna uskutečňuje za finanční pomoci Jihomoravského kraje.  

Farní sbor evangelické církve v Kloboukách u Brna patří mezi nejstarší evangelické sbory na Moravě, které se ustavili ihned po vyhlášení Tolerančního patentu v r. 1781. Již v r. 1861 si sbor postavil věž se čtyřmi zvony, které ulil Vojtěch Hiller z Brna. Dvacet let stála věž osamoceně. V r. 1882, za faráře Dr. Ferdinanda Císaře ,byl položen základní kámen k dostavbě kostela. Chrám byl slavnostně otevřen r. 1883, jeho stavitelem byl Antonín Strnad. Evangelický kostel v Kloboukách u Brna vyniká ojedinělým unikátním technickým řešením - klenba je zavěšena na železné konstrukci krovu a patrové galerie jsou neseny útlými železnými sloupy. Také varhany jsou netradičně umístěny vpředu chrámu nad kazatelnou.

Kostel je rozdělen přepážkou z litého barevného plexiskla s biblickými obrazy - technologie zpracování je chráněna patentem profesora Kříže z Prahy.

V roce 2006 provedl sbor generální opravu starobylých unikátních varhan z roku 1890 a o dva roky později, r. 2008 pořídil dva nové zvony, které byly ulity ve firmě Dytrychová.

V roce 2011 se sboru podařilo pokrýt střechu kostela i fary novou pálenou krytinou.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube