07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Výstavka Deset let působení Starokolínského okrašlovacího spolku

Starokolínský okrašlovací spolek byl založen roku 2014 a jeho první akcí byla právě Noc kostelů v kostele sv. Ondřeje https://www.starykolin.cz/jak-probehla-noc-kostelu-ve-starem-koline/

 

Za dobu svého působení se mu podařilo mnohé: díky skvělé a fungující spolupráci spolku s římskokatolickou farností v Kolíně a vedením obce Starý Kolín, díky spoustě akcí pro veřejnost se kostel otevřel a stal se jedním z center aktivit v obci. Díky výše zmíněné spolupráci se podařilo získat několik dotací na obnovu kaplí a bran, areál se v letních měsících otevřel každodenně veřejnosti a doslova rozkvetl květinovou výzdobou. Obec Starý Kolín nechala u kostela a před kostelem stojan na jízdní kola, v areálu se konají kromě veřejných akcí brigády. Podařilo se nám také získat dotaci od anglické nadace Friends of Czech Heritage, která byla využita na dočasné zastřešení márnice, čímž se zabránilo její další degradaci, na dokončení zpevnění koruny zdiva a jeho provizorní zastřešení přispěla i obec Starý Kolín a veřejná sbírka. V roce 2019 byla uzavřena první veřejná sbírka určená na obnovu kaplí a bran a vypsali jsme novou veřejnou sbírku, která je určena na obnovu kostela a celého areálu. V r. 2021 se díky štědré podpoře veřejnosti i místních podnikatelů podařilo získat prostředky na opravu věžních hodin, která byla plánována řadu let. V roce 2022 byl zrekonstruován medailónek sv. Ondřeje na fasádě nad jižním bočním vstupem. Letos probíhá obnova kovaného kříže, který byl původně umístěn na věži kostela, druhotně pak byl umístěn vně kostela z východní strany. Do veřejné sbírky přispívají drobní dárci i místní podnikatelé, fotografie i popis obnovy je možné si prohlédnout na webu spolku www.starykolin.cz.

Když byl roku 2019 zařazen kostel sv. Ondřeje do Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR, znamenalo to pro obnovu kostela zásadní zlom. Za pět let se podařilo opravit v etapách celou střechu a střešní konstrukce, obnovit věžičku sanktusníku a v letošním roce započala etapa odvlhčení kostela, která je nezbytnou pro jeho další obnovu.

Věříme, že se podaří obnovu kostela dokončit, aby se znovu zaskvěl ve své kráse včetně fasád. 

 

Informace o kostele

WWW: http://www.farnostkolin.cz

Adresa kostela: Kolínská

GPS: 50°0'33.855"N, 15°17'29.156"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Blanka Licková

Návaznost na dopravu:

České dráhy - spoj OS 5019 z Kolína v 16:45, z Prahy Hl. nádraží možné využít R 873 Vysočina v 16:03 nebo kterýkoliv dřívější spoj do Kolína. Z Přelouče OS 5016 v 16.45. Můžete přijet dřív, areál u kostela je otevřený a jsou tu lavičky.

Dostupné osobním vozem (parkovat lze u obecního úřadu nebo u obchodu na náměstí), na kole nebo koloběžce (stojan vedle brány do kostelního areálu).

Kostel svatého Ondřeje ve Starém Kolíně je jednolodní orientovaná kamenná stavba. Loď je křížová, věž je v západním průčelí. Leží nedaleko náměstí.

Původně raně gotický kostel vysvěcený roku 1267 byl okolo roku 1740 přestavěn  ve stylu barokní gotiky, v Archivu Pražského hradu se nalezly návrhy slavného stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera, někteří historici umění připisují přestavbu Tomáši Haffeneckerovi. Kostel v roce 1761 vyhořel, v roce 1861 se dočkal zvýšení o další patro věže a nového zastřešení. V roce 1905 byl opraven a doplněn o mobiliář.

Současná podoba vnitřku kostela pochází z roku 1905. Autorem malby je J. Vysekal ml., zařízení vyrobila dílna Petra Buška ze Sychrova. Ve věži jsou tři zvony od Jana Jiřího Kühnera z roku 1779. Varhany pochází z roku 1904.

Stěny kostela jsou hladké s márožními lizénami bez hlavic, kouty jsou vyduté. Hlavní římsa se táhne podél celého kostela i věže a má gotický profil.

Věž je čtvercová, dvoupatrová. Přízemí a první patro jsou zvnějšku přestavěné do baroka, zevnitř jsou z části zazděná gotická okna.

Hlavní loď má rozměry 5,73 x 25,48 metru, příční lodě jsou dlouhé 7 metrů. Křížení lodí má zatupené kouty a je uzavřeno nízkým kopulovým klenutím. V lodi jsou dvě pole křížových kleneb, žebra spočívají na nástěnnýchpilastrech, křižují se v hladkých svornících.

Sakristie je jednopatrová barokní stavba. V patře je oratoř otevřená do kostela.

Ohradní zeď hřbitova kopírující půdorys kostela, s kapličkami v nárožích a s kostnicí. Fara z doby po roce 1761.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube