07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Po celou dobu otevření kostela bude volně přístupný nález z depozitáře naší farnosti, který byl objeven v roce 2022 " Boží hrob"

V roce 2022 byl administrátorem farnosti Bc. Michalem Olekšákem nalezen dávno zmizelý starobylý sklem zdobený oltář Božího hrobu. Oltář byl postupně nalezen celý a během Noci kostelů v roce 2022 byl poprvé představen veřejnosti ve stavu ve kterém byl nalezen. Skleněný Jitravský oltář je dědictvím pestrostí sklářského umění, které se využilo i pro duchovní účely v sakrálním prostředí. Oltář se skládá z pěti samostatných částí, které dohromady tvoří ucelený skleněný oltář. Jednotlivé části oltáře jsou zdobeny ručně broušeným barevným sklem ve tvaru kamenů, které jsou také ručně upevněny do černých voskovaných neprůsvitných papírů, a tak světlo prochází přes barevné kameny, a to nám může připomínat kostelní vitráže.

Informace o kostele

WWW: http://www.farnost-dlouhymost.cz/ www.farajitrava.cz

GPS: GPS Loc: 50°47'26.915"N, 14°51'20.134"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Radka Šturmová pastorační asistentka

Návaznost na dopravu:

Vlak: zastávka Rynoltice (asi 40 minut pěšky) Autobus: zastávka Rynoltice-Jítrava (asi 5 minut pěšky) Auto: možnost parkování v prostoru mezi farou a kostelem

První zmínky o kostele pocházejí ze 14. století. Kolem roku 1710 byl zbudován kostel kamenný, který ovšem následkem blesku roku 1868 úplně vyhořel. Jen o rok a půl později byl postaven kostel nový.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube