07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Výstava obrazů františkánské terciářky Markéty Fuxové Dostálové v návštěvní místnosti kláštera

Informace o kostele

WWW: https://kapucinky.kapucini.cz/ , http:// www.farnoststernberk.cz

Adresa kostela: Opavská 27

GPS: 49°43'47.270"N, 17°18'6.152"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Vítězslava Nováková

Kaple sv. Anežky České na Opavské ulici ve Šternberku je součástí kláštera sester klarisek-kapucínek, jediného v České republice.

Historie řádu u nás

První klarisky-kapucínky přišly do naší země v roce 1914 a založily klášter v Litoměřicích. Sestry pocházely z holandského kláštera ve Vaals a byly německé národnosti. Po druhé světové válce proto musely klášter opustit a zůstala pouze matka Anežka Nedbalová, ke které se brzy připojily další Češky a Slovenky. V klášteře však dlouho nezůstaly, s příchodem komunistického režimu musely na podzim roku 1950 klášter opustit a byly internovány spolu s jinými řády v Turnově. Ale už za totality v osmdesátých letech začalo tajně vznikat společenství mladých sester, které žily ve světě a pracovaly v civilních zaměstnáních.

Historie kláštera ve Šternberku

Po revoluci v listopadu 1989 sestry mohly konečně začít žít své povolání ve společenství na faře ve Šternberku. Do prostor, které do té doby sloužily jako sklady textilní firmy, se nastěhovaly čtyři mladé sestry a k nim se připojily tři starší sestry, které jediné zbyly z původního kláštera. Společenství se rychle rozrůstalo o další členky a prostory na faře začaly být stísněné a nevyhovující, proto bylo rozhodnuto o stavbě nového kláštera na farní zahradě. V roce 1991 otec provinciál Jiří Paďour posvětil základní kámen a v roce 1994 byla zahájena stavba podle projektu Ing. Arch. Tomáše Černouška. Díky mnoha dobrodincům a dobrovolníkům, kteří na stavbě pracovali, byl klášter zasvěcený první české klarisce Sv. Anežce dokončen v roce 1996. Celá stavba byla financována pouze z darů.

Současnost

Komunita patří do Asociace Mater Ecclesiae sdružující 9 klášterů klarisek-kapucínek střední Evropy. Hlavním posláním sester je život modlitby, ale také se věnují šití potřeb pro liturgii, vyšívání křestních roušek a šití kněžských ornátů, zdobení svíček a jiným pracím v domě a na zahradě. Pro ženy a dívky, které chtějí strávit 1-3 dny v tichu kláštera a odpočinout si od každodenního shonu a stresu, nabízí pobyty v pokojích pro hosty.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube