07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Vystoupení dětí

Hra a písně: "Co se andělovi nelíbilo"

Informace o kostele

WWW: https://farnost-horni-kounice.webnode.cz/

GPS: 49°1'35.76"N, 16°9'7.92"E

Bezbariérový přístup.

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Marie Peterková

Návaznost na dopravu:

Do obce je možno cestovat automobilem nebo autobusem. Horní Kounice leží na trase Moravský Krumlov - Tavíkovice. Dopravní obslužnost je zahrnuta do IDS JMK a konkrétní spojení je možno dohledat v jízdním řádu nebo na internetu.

Kostel svatého Michaela archanděla je římskokatolický chrám v obci Horní Kounice v okrese Znojmo. Je chráněn jako kulturní památka České republiky. Je farním kostelem farnosti Horní Kounice. 

Hornokounická farnost je velice stará, její počátky souvisí se založením komendy řádu johanitů v obci kolem roku 1150. Johanité zde vystavěli kostel a měli zde i špitál. Komenda zanikla pravděpodobně v husitských válkách. Kostel má pozdně románské jádro z poloviny 13. století. Kolem roku 1673 byla přistavěna sakristie. Původně plochostropá loď byla na konci 18. století zaklenuta a prodloužena, prolomena okna a přistavěna věž. Roku 1845 byla zvětšena sakristie. Roku 1818 byla nově zastropena loď.

V roce 2010 probíhaly velké opravy kostela (byly prováděny výkopy kolem vnějších zdí kvůli odvlhčení, uvnitř kostela byla provedena sanace zdí, kostel dostal novou elektroinstalaci, ozvučení a topení v lavicích). Zároveň byly restaurovány nejvíce poškozené stropní fresky. V roce 2011 byly opraveny varhany a restaurována freska Panny Marie s Ježíškem z roku 1795, pocházející od malíře Josefa Winterhaltera,  V roce 2012 byly v kostele dokončeny opravy stropních maleb andělů. V roce 2023 dostal kostel novou fasádu.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube