07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Koncert Vox Novus

Vystoupení ženského komorního pěveckého sboru Vox Novus pod vedením Petry Nové. Ve svém repertoáru mají celou řadu sborových děl domácích i zahraničních autorů v časovém rozpětí od renesance po současnost.

Informace o kostele

WWW: http://www.ccsh-cb.cz

Adresa kostela: Palackého náměstí 1154/1

GPS: 48°58'54.397"N, 14°28'50.136"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Mgr. Vojtech Pekárik ChLJ

Husův sbor Církve československé husitské se nachází v Českých Budějovicích na Palackého náměstí. Budova sboru byla postavena v roce 1924 podle projektu Tomáše Šaška.

Církev československá husitská hledala po svém vzniku v roce 1920 prostory pro své kostely. Pokusy o převzetí jednoho z existujících českobudějovických kostelů selhaly a církev se tedy rozhodla postavit kostel zcela nový. Architektonické soutěže se zúčastnilo mnoho zájemců, mezi nimi například Vlastislav Chroust, Josef Hrabal nebo také v Českých Budějovicích úspěšný Karel Chochola. Vítězem se nakonec stal Tomáš Šašek, který nedávno předtím navrhl podobu Husova sboru v Hořelicích poblíž Prahy. Stavbu realizovala českobudějovická stavební firma Augustina Teverného od března do září roku 1924. Vnitřní výzdoba byla svěřena Františku Bílkovi, který je autorem kamenných soch Mistra Jana Husa a Petra Chelčického, kazatelny, oltářní menzy a také reliéfu Ukřižování. Mladší součástí výzdoby je pak reliéf Husova kázání na Kozím hrádku, který vytvořil Jan Vítězslav Dušek v roce 1957. 

Součástí budovy sboru jsou i společenské prostory a kolumbárium umístěné za oltářem. Bylo otevřeno v listopadu roku 1947 a obsahuje přibližně 750 uren. Mezi významnější pohřbené patří např.

  • Antonín Urban, biskup
  • Jan Rafael Schuster, malíř a pedagog
  • Alois Sarauer starší, pedagog a hasič
  • Alois Sarauer mladší, hudební skladatel
  • František Svačina, spoluzakladatel církve československé

 

 

 

 

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube