07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Koncert Kytara a soprán

Účinkují Kytarista Josef Mazan a sopranistka Natálie Krátká.  Zazní skladby pro kytaru sólo a duet soprán kytara. Program: J.S.Bach , G. W.A.Mozart , M.Giuliani, A.Barrios, Š.Rak atd.

Informace o kostele

GPS: 50°9'54.486"N, 14°36'32.055"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Monika Dragounová

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele ve Cvrčovicích: Příběh ztraceného a nalezeného klenotu

Na okraji obce Podolanka, v objetí malebné středočeské krajiny, se nachází kostel Stětí sv. Jana Křtitele ve Cvrčovicích. Jeho historie sahá hluboko do minulosti, až do roku 1309, kdy se o něm poprvé zmiňuje v listinách Vyšehradské kapituly. Původně gotický kostelík byl v renesanci přestavěn a stal se dominantou obce, obklopen hřbitovem s barokní bránou a márnicí.

Po staletí sloužil kostel svému božskému účelu, stal se svědkem radostí i s smutků místních obyvatel. Zvony zvonily na oslavy křtů, svateb i pohřbů. Zdi kostela chránily věřící před bouřemi života i doslovnými bouřkami, které se prohnaly krajinou.

Bohužel, v 50. letech minulého století postihla kostel neúprosná ruka osudu. Stal se obětí zanedbání a chátrání. Střecha se propadla, zvony utichly a dveře se zavřely před zraky věřících. Kostel, kdysi pulzující srdce obce, se ponořil do ticha a zapomnění.

Naštěstí se v roce 2008 blýskla naděje. Obec Podolanka převzala kostel od církve a s odhodláním se pustila do jeho záchrany. Nová střecha byla vztyčena, zvonice znovu zazněla a kostelní zdi se dočkaly opravy. Zanedbaný hřbitov se proměnil v pietní místo a márnice se dočkala důstojné renovace.

I když se kostel Stětí sv. Jana Křtitele nikdy nevrátil k plnému provozu, stal se symbolem vytrvalosti a naděje. Dnes slouží pro mše o významných příležitostech, svatby a koncerty. Zvuky hudby znovu prostupují prostorem a oživují staletou historii.

Kostel ve Cvrčovicích je připomínkou toho, že i ztracené poklady se dají nalézt a znovu oživit. Je to důkaz síly lidské komunity a jejího odhodlání zachovat památky, které vypráví příběhy minulosti a obohacují přítomnost.

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele zve všechny, aby se přišli pokochat jeho krásou a načerpat inspiraci v jeho příběhu. Ať už hledáte duchovní povzbuzení, klidné místo pro rozjímání nebo jen chcete obdivovat krásu historické architektury, tento skromný kostelík na okraji Podolanky vám má co nabídnout.

 

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube