07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Pohoštění s ochutnávkou mešního vína

Podle počasí se sejdeme na faře nebo před kostelem. Tato část programu je koncipována jako neformální setkání na závěr celé akce. Rádi se s vámi setkáme u sklenky vína či něčeho „na zub.

Něco málo o tom, odkud víno, které ochutnáte, pochází:

Malé rodinné vinařství, ve kterém jeho majitelka využívá velké erudice svého sklepmistra Miroslava Rauše. Charismatický sklepmistr M. Rauš profesionálně vinaří od roku 1990. Specializuje se na bílá vína se zbytkovým cukrem, z modrých hroznů produkuje rosé a klarety. Zejména klarety jsou jeho chloubou – dokáže vyrábět skutečně bílá vína z modrých hroznů. Novinkou  je oranžové víno Rulandské šedé. Sklepmistr se snaží vína posunout co nejvíce k přírodě, nepovažuje se ale za autentistu. Většina hroznů pochází z obcí Sedlec a Valtice.

,,Kdybyste před mnoha tisíci lety ochutnali  první vína z bílých hroznů, je  jisté, že by taková vína měla mnohem blíže k oranžovým vínům než k  bílým. V kolébce vín, Gruzii, se taková vína dělají doposud a jsou  jejich kulturním dědictvím.Barva těchto vín má mnoho odstínů, škála začíná na zlatožluté a končí u velmi sytě oranžové, někdy až jantarové barvy. Vzniká přirozeně po pomletí bílých hroznů a následné maceraci hroznových slupek s moštem a vínem za pomoci jemné oxidace. Tento proces  trvá několik týdnů či dokonce měsíců.  Metod a filozofií je víc, cíl je vždy stejný - získat intenzivnější barvu a chuť, originální strukturu a co nejrafinovanější texturu výsledného vína a zachovat přitom projev daného teritoria."

Informace o kostele

WWW: https://farnostporici.cz

Adresa kostela: Čerčanská

GPS: 49°50'25.089"N, 14°40'50.019"E

Bezbariérový přístup.

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Kateřina Hronová

Návaznost na dopravu:

vlak: Praha, hl. n. - Poříčí nad Sázavou; bus: Praha, Roztyly - Poříčí nad Sázavou

 

Kostel byl vystavěn ve 2. čtvrtině 13. století v pozdně románském slohu. Po roce 1620 a v r. 1745 byl barokně obnoven. Je to jednolodní stavba s původně dvěmi věžemi při bocích kostela. Kvadratický presbytář je ukončen půlkruhovou apsidou. Pod presbytářem se nachází krypta téhož půdorysu. V jižní stěně se dochoval původní vstupní portál s tympanonem (před r. 1200). V letech 1745-1750 byl kostel vybaven mobiliářem ve stylu barokní gotiky. Autorem je řezbář Lazar Widman z Plzně.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube