07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Mše svatá

Páteční bohoslužba

Celá letošní Noc je nesena symbolem SRDCE, protože připadá na liturgický svátek Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Zároveň se připomíná první pátek v měsíci.

Svátek Srdce Páně má původ ve zjeveních sv. Markéty Marie Alacoque v letech 1673 – 1675, francouzské řeholnice z řádu Navštívení Panny Marie, a slaví se od roku 1765 na výslovné přání Ježíše, který těm, kdo jeho srdce uctívají, slibuje 12 zaslíbení:

  • Dám jim všechny milosti potřebné pro jejich životní stav.
  • Přinesu pokoj do jejich rodin.
  • Utěším je ve všech nesnázích. Budu jim útočištěm v životě a zvláště ve smrti.
  • Hojně požehnám všem jejich počinům.
  • Hříšníci najdou v mém Srdci zdroj a nekonečný oceán milosrdenství.
  • Vlažná duše se stane vroucí. Vroucí duše se rychle povznese k velké dokonalosti.
  • Požehnám místům, kde bude vystaven a uctíván obraz mého Nejsvětějšího Srdce.
  • Dám kněžím moc dotknout se i těch nejzatvrzelejších srdcí.
  • Osoby, které budou tuto úctu šířit, budou mít svá jména zapsána v mém Srdci navěky.
  • V přemíře milosrdenství svého Srdce vám slibuji, že má všemocná láska udělí všem, kdo budou po devět měsíců přijímat eucharistii vždy o prvních pátcích v měsíci, milost posledního pokání: nezemřou v mé nelibosti ani bez přijetí svátostí a mé Srdce bude jejich bezpečným útočištěm v této poslední hodině.

K uctění Ježíšova Ssrdce bude náš kostel otevřen k adoraci od 9:00 do 16:00 hodin. Každý příchozí může před vystavenou Nejsvětější Svátostí pobýt v tichu, v modlitbě, každý může Ježíšovu srdci poděkovat, předložit mu své prosby, nebo jej chválit za milosti svého života.

 

Informace o kostele

WWW: http://www.farnostorlova.cz

Adresa kostela: Lidická 770

GPS: 49°50'45.003"N, 18°25'46.651"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Renáta Olšarová

Návaznost na dopravu:

Kostel je v těsné blízkosti Starého náměstí v Orlové - Městě. Nejbližší autobusová zastávka MHD je Orlová, Město, náměstí. Další zastávka ze směru Karviná, Havířov i Ostrava je Orlová, Město, čerp. stanice.

Kostel Narození Panny Marie byl postaven v letech 1903 - 1906 v novogotickém stylu se zachováním presbytáře z dřívějšího kostela z roku 1466. Historie tohoto, dříve poutního místa, sahá až do 13. století a za svou existenci vděčí polským benediktinům. Nynější, novogotická stavba je technicky unikátní svou velikostí a použitým materiálem pro klenby, železobetonem. Je dvouvěžní, v každé z věží je nyní již opět po dvou zvonech. Dva zvony z let 1434 a 1435 v pravé věži doplnily 12. září 2010 v levé věži dva zvony nové - sv. Martin a sv. Barbora. V interiéru návštěvníka zaujmou barevná vitrážová okna, ozdobná klenba a malby na stěnách, zvláště r. 2013 zrestaurovaná malba v presbytáři, zobrazující pověst o založení kostela a Orlové. Pozornost příchozího však na první pohled upoutá nejvíce hlavní oltář, zrestaurovaný v r. 2013. Za zmínku určitě stojí také krásně znějící varhany s 2 700 píšťalami. Kostel je poddolován a ve své historii byl již více krát ohrožen zánikem. Nejvíce v 80. letech 20. století, kdy jej doslova před demolicí zachránil P. ThDr. Antonín Huvar, Fam. OT, papežský prelát, společně s odvážnými farníky. V jeho díle pak od r. 2000 pokračoval farář a karvinský děkan P. Mgr. Pavel Cieslar, který mezi lety 2000 a 2005 statické zabezpečení kostela dokončil, kostel vymaloval a začal s opravami exteriéru. V těchto pracích pak od r. 2005 pokračoval P. Mgr. Martin Pastrňák, O. Cr., farář a karvinský děkan. V červnu r. 2013 byla generální oprava ukončena a téměř 30 let oprav kostela v září 2013 připomněla výstava s názvem Snahy o záchranu kostela.                            

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube