07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Noc kostelů ve Vědecké knihovně v Olomouci (Červený kostel)

Vědecká knihovna v Olomouci zve na prohlídky svého nového kumunitního a kulturního centra s přístavbou moderního foyer. Zastavit se můžete na krásnou hudbu a vychutnat si výbornou kávu v unikátní atmosféře foyer či na zahrádce kostela.

Noc kostelů ve Vědecké knihovně v Olomouci

7. červen 2024, 18:00–22:00

Červený kostel VKOL (Bezručova 3)

Vstup volný

www.vkol.cz/cervenykostel

 

Program:

18:00–22:00

Volné prohlídky Červeného kostela a foyer (poslední vstup na prohlídku 21:30)

 

Hudební vystoupení sboru Nota Bene Prostějov

(ženský pěvecký sbor, řídí Mgr. Anna Králová)

 

První vstup

18.00   Rok české hudby

Svítáníčka – lidové, arr. Zdeněk Lukáš

Přiletěly vlaštovičky, Má hvězda/ Tři ženské sbory – Bedřich Smetana

Skromná, Šípek /Moravské dvojzpěvy – Antonín Dvořák

Jiří Pavlica/Hradišťan:Láska

Modlitba za vodu

Vstávej, haleluja

Krátký popis léta

 

Druhý vstup

18.45   Duchovní hudba

Festival sanctus – Mary Lynn Lightfoot

Cum decore – Tielman Susato

Pie Jesu – Victor C. Johnson

Ave Maria – Václav Ptáček

Ubi caritas – Victor C. Johnson

A Joyful Song /Cantate Domino – Mary Lynn Lightfoot

In virtute tua, Domine – Greg Gilpin

Largo / Symfonie z Nového světa č. 9, e moll – Antonín Dvořák – arr. Evžen Zámečník

She sings – Amy F. Bernon

Nightingale – Jay Althouse

 

Třetí vstup

19.30   Spirituál, gospel         

Bring me little water, Silvy – W. Ledbetter, arr. Moira Smiley

Ride the chariot – spirituál, arr. W. Henry Smith

People get ready –

Swingin´ sweet chariot – spirituál, arr.

Praise his holy name – spirituál, Keith Hampton

Baba ye tu (text modlitba Otče náš) – Christopher Tin

 

Pěvecký sbor Nota Bene Prostějov vznikl v červnu roku 2015 a působí v Prostějově a jeho okolí devátým rokem. V současné době má 27 aktivních členek v rozmanitém věkovém rozmezí. Sbor od svého založení pracuje pod vedením sbormistryně Mgr. Anny Králové a je součástí kulturního života města Prostějova, kde pravidelně vystupuje na koncertech a společenských akcích.

Jeho repertoár je pestrý, najdeme v něm skladby různých období a žánrů – od renesance, tvorbu klasických autorů, české skladatele (A. Dvořák, B. Smetana, L. Janáček), přes úpravy lidových písní, spirituály, gospely, swingové melodie, až po skladby současných autorů sborové tvorby (G. Gilpin, J. Leavitt, V. C. Johnson, M. Lynn Lightfoot aj.)  Oblíbené jsou úpravy písní Jiřího Pavlici a Hradišťanu.

Sbor pořádá jarní a adventní koncerty, pravidelně se účastní celostátní akce Noc kostelů, uspořádal několik benefičních a charitativních koncertů (pro nadaci Dítě v srdci, pro Vanessku s Downovým syndromem, pro bratry Dostálovy s handicapem na vozíčku), zapojil se do projektu Zpíváme pro Unicef. Několikrát byl přizván a vystoupil při slavnostním předávání ocenění prostějovským učitelům v Městském divadle v PV a vystupuje také v rámci celostátní akce Dny evropského dědictví v prostorách prostějovské radnice.

Sbor se zúčastnil také sborových festivalů – Adventní zpěvy na Staroměstském náměstí (Praha, 2015), Ostrava zpívá (v rámci Memoriálu Zdeňka Lukáše, 2017), Přehlídky pěveckých sborů v Kopřivnici, (XXII. ročník, 2018) a v letošním roce festivalu Ženská srdce konaného v Prostějově.

V listopadu roku 2022 s velkým úspěchem reprezentoval město Prostějov na dvou koncertech v Polsku (v Środě Wielkopolske v rámci partnerství města Prostějova a Środy).

Sbor koncertně spolupracoval také s dalšími hudebními tělesy (Dechový orchestr ZUŠ Vl. Ambrose v Prostějově, Dívčí sbor SPgŠ Kroměříž, Dětský sbor ZUŠ, Mužský pěvecký sbor Orlice, dětské sbory ZŠ). Na své koncerty zve i sólové hosty.

Nota Bene je členem Unie českých pěveckých sborů a za podporu své činnosti děkuje Statutárnímu městu Prostějov.

Externí WWW odkaz: Podrobný program

Informace o kostele

WWW: http://www.vkol.cz/cervenykostel

Adresa kostela: Bezručova 3

GPS: 49°35'36.515"N, 17°14'49.982"E

Bezbariérový přístup.

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Martin Kučera

Po rozsáhlé rekonstrukci plní Červený kostel funkci moderního kulturně-vzdělávacího centra Vědecké knihovny v Olomouci, která je druhou nejstarší a rozsahem svého fondu třetí největší knihovnou v České republice (zal. roku 1566 společně s jezuitskou kolejí). V současnosti VKOL pečuje o téměř 2,4 mil. knih. Od roku 1807 disponuje právem povinného výtisku a pokrývá kompletní tuzemskou knižní a časopiseckou produkci.

Červený kostel sloužil německým evangelíkům do druhé světové války, poté jej převzali čeští evangelíci a od roku 1961 byl skladem knih Vědecké knihovny v Olomouci. Revitalizace objektu s přístavbou nového foyer trvala dva a půl roku, nové kulturní, komunitní a vzdělávací centrum VKOL bylo otveřeno 17. května 2023.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube