07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Instalace v kostele: Jedno tělo

Srdce. Ruce. Oči. Ústa. Uši. Nohy. Instalace v kostele připomíná, že každý máme tělo, duši i ducha. A také to, že jsme jedním tělem. Nechte se inspirovat příběhy z evangelií a hledejte, jestli je nějak zahlédnete ve svém životě.

Kostel bude otevřený po celý večer.

Externí WWW odkaz: Nemůžete přijít? Nakoukněte na dálku na spiritualpoints.cz

Informace o kostele

WWW: http://www.fortna.eu

Adresa kostela: Hradčanské nám.

GPS: 50°5'20.723"N, 14°23'44.731"E

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Hana Říhová

Návaznost na dopravu:

tram 22, 23 - zastávka Pohořelec / Brusnice (dále cca 5 min pěšky)

tram 12, 15, 20, 22, 23 - zastávka Malostranské nám (dále cca 10 min pěšky)

od Kostela Pražského Jezulátka - na Malostranské náměstí, nahoru Nerudovou ulicí a po Radnických schodech (10 minut)

Kostel svatého Benedikta patří ke klášteru bosých karmelitánů. Ten je domovem malé řeholní komunity a zároveň funguje jako Fortna - otevřené místo nabízející duchovní, vzdělávací a kulturní program.

Z historie

První zmínka o kostele sv. Benedikta je v roce 1353. Po roce 1627 vedle něj vznikl klášter barnabitů, od roku 1792 tu byl klášter sester bosých karmelitek. Na jaře 2020 se karmelitky odstěhovaly do nového kláštera v Drastech u Prahy a na Hradčanech začali působit bosí karmelitáni, kteří jej proměnili ve Fortnu otevřenou pro širokou veřejnost. 

Ze současnosti

V klášteře žije malá komunita bosých karmelitánů, propojená s klášterem Pražského Jezulátka na Malé Straně. Fortna je zároveň otevřená pro širokou veřejnost jako místo, kam je možné přijít na chvíli jen tak do ticha nebo se zúčastnit kurzů, workshopů a dalších programů. V kláštere probíhají pravidelná otevřená meditační setkání. V kostele se můžete během roku potkat s instalacemi, které nabízejí nové pohledy na různé události a svátky. 

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube