07.06.2024
NOC KOSTELŮ

Program Noci kostelů 7. června 2024

Taras Voloshchuk

Sólový program basisty Tarase Vološčuka obsahuje skladby J. S. Bacha, F. Kinga, Pink Floyd, The Beatles, Čechomor a také vlastní tvorbu a jazzové standarty. Program je založen na speciální technice, která umožňuje hrát spolu melodie a basové linky.

Taras Vološčuk se narodil v roce 1972. Do roku 1998 hrál na housle. Po příjezdu do Česka začal hrát na kontrabas. Za ta léta hrál nebo stále hraje s umělci a kapelami, jako Najponk trio, Limbo, Yvonne Sanchez band, Pavel Hrubý, Roman Pokorný, O. Štveraček, S. Mácha, P. Zbořil, Čechomor, Suzanne Vega, Gerry Leonard, Doug Yowell, Alex Riel, Valery Ponomarev, Bireli Lagrene a mnoho dalších. Od roku 2016 Taras Vološčuk hraje také na sólových koncertech.

Sólový program obsahuje skladby J.S.Bacha,F. Kinga, Pink Floyd, The Beatles, Čechomor a taky vlastní tvorbu a jazzové standarty. Program je založen na speciální technice, co umožňuje hrát melodie a basové linky dohromady.

Externí WWW odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=gF1HdXkkJ4U

Informace o kostele

WWW: http://www.synagoga-zatec.cz

Adresa kostela: Dlouhá 200

Kontaktní osoba pro Noc kostelů: Andrea Löblová

Synagoga v Žatci, prohlašovaná za druhou největší stavbu svého druhu u nás a sousední rabínský dům jsou od roku 2012 v majetku soukromého vlastníka, pana Daniela Černého z Chomutova. Havarijní stav domu neumožňoval jeho zpřístupnění, avšak synagoga byla po základních opravách od počátku příležitostně otevírána veřejnosti a byly zde pořádány především výstavy a koncerty.

Dlouholetou snahu majitele o záchranu obou památek se podařilo naplnit. Prvním krokem vedoucím k tomuto cíli bylo přitom získání dotačních prostředků z programu IROP, které společně s finanční spoluúčastí vlastníka vedly k celkové rekonstrukci synagogy i rabínského domu. V březnu tohoto roku byly památky zpřístupněny veřejnosti. V nové stálé expozici naleznou návštěvníci informace týkající se především historie Židů v Žatci.

Noc kostelů na Facebooku Kanál Noci kostelů na Youtube